Tuesday 22 April 2014

George Orwell

Infancia i joventut

El seu verdader nom era Eric Arthur Blair, i va naixer en 1903 a Montihari (India). El seu pare era funcionari de l’Imperi anglés a l’India. En 1904, la seva mare va decidir traslladar-se a Anglaterra, y set anys després, el seu pare es va reunir amb ells.
El 1911, Eric va ser enviat a l’escola ‘’Saint Cyprian’s’’, les seues vivències durant aquesta època les va escriure a ‘’such, such were the joy’’ (així, així ens divertim), segons aquests escrits, va ser una de les èpoques més penoses de la seua vida.
El 1917, gràcies a una beca, va ingressar a Eton, una de les escoles més importants d’Anglaterra, allí, al no pertànyer a la mateixa classe socials que els seus companys, Eric era rebutjat.
No era brillant als estudis i no va aconseguir fer una carrera universitària . Es va allistar a la Policia Imperial Índia, i va ser destinat a Birmània. Aquesta etapa de la seva vida esta reflectida en la novel·la ‘’la marca’’(1934), en la que relata la seua desagradable experiència en la policia .
En 1927 va renunciar a la Policia Imperial Índia y va tornar a Anglaterra. A partir d’aquell moment, es va dedicar a escriure, i es va donar a conèixer pel pseudònim George Orwell, George pel patró d’Anglaterra, i Orwell per un riu que va conèixer a la seva infància. Als seus escrits, Orwell plasma la situació de les classes més pobres.
El 1928 viatjà a Paris on va treballar de rentaplats per poder continuar escrivint. En 1929 va patir pneumònia, i en 1930 va tornar a Anglaterra on va treballar de mestre. Durant aquesta etapa de la seva vida va escriure: ‘’sense blanca a Paris i Londres’’ (1933), ‘’la filla del reverend’’ (1935)’’, ‘’vas vèncer, Rosemery!’’ (1936), ‘’el camí de Wigan Pier’’ (1937).
El 1935 es va casar amb Eileen O´Shaughnessy.

Guerra civil espanyola  

El 1936 va arribar a Barcelona i es va allistar com a milicià al POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista).
Estant de permís  a Barcelona, va participar en les Jornades de Maig del 37. Quan va tornar al front, va rebre un tir al coll.
La seva experiència a Espanya el va motivar a escriure ‘’Homenatge a Catalunya’’(1938).
Perseguit pels comunistes, va fugir a França. Va emmalaltir de tuberculosis i va viatjar a Marroc per a recuperar-se, i allí va escriure ‘’pujar a per aire’’ (1939).

Segona Guerra Mundial

Durant la guerra, Orwell va patir malalties i greus problemes econòmics. Va seguir treballant de periodista redactant ressenyes de llibres i articles d’opinió. En 1941 va treballar per als servicis de la BBC  per a l’Índia.  Va renunciar en 1943, per a convertir-se en columnista i editor del Tribune , una revista semanal d’esquerres.
El 1945, la seva esposa va morir, i en 1949 es va tornar a casar amb Sonia Brownell.
El 1945 va publicar ‘’rebel·lió a la granja’’ i en 1949 ‘’1984’’.

Mort

El 1950, Eric Arthur Blair, més conegut per George Orwell, mor a causa de tuberculosi    




1 comment:

  1. Deuries amenitzar el pots amb alguna fotografia.
    MUUUUUUUUUA.

    ReplyDelete